Å feile er en del av strategien min – her er hvorfor:
Jan 09, 2025
Å gjøre feil er utvilsomt ubehagelig (spesielt om det er noe du skal gjøre for andre). Men å gjøre feil er også noe av det smarteste du kan gjøre, det ligger en skjult gave i å gjøre feil. For det viser oss hva som ikke funker, slik at vi får mulighet til å rette opp i feil og finne ut hva som faktisk fungerer. Her er hvordan jeg gikk fra å føle meg skikkelig flau og verdiløs, til å se feil som et av mine viktigste strategier i businessen.
Feil føles ofte ubehagelige, spesielt når det skjer i øyeblikk hvor du virkelig vil prestere. Men feil har en skjult gave – de lærer oss hva som ikke fungerer, slik at vi kan finne veien som faktisk gjør det. Her er hvordan jeg gikk fra å føle meg flau og verdiløs til å se feil som et av mine viktigste verktøy i businessen.
Webinaret som ikke gikk som planlagt
En gang jeg skulle være teknisk assistent på et webinar (noe jeg hadde vært mange ganger før), kom jeg meg ikke inn. Tidligere hadde jeg bare klikket på linken, men denne gangen krevde programmet at jeg logget meg inn, og jeg fikk det ikke til. Jeg var så stresset, for webinaret skulle starte om få minutter. Og når jeg blir stresset, fungerer ikke hodet mitt så bra. Jeg blir varm, oppkavet og tåkete.
Alt gikk bra og jeg kom inn (selv om jeg ikke fant helt roen i løpet av hele webinaret, fordi jeg brukte tiden før webinaret startet til å stresse i stedet for å stresse ned og gjøre de siste forberedelsene). Dagen etter bestemte jeg meg for å skrive ned alle stegene for påloggingsprosedyren, men jeg husket det ikke. Jeg måtte gå igjennom alt en gang til, og skrive det ned samtidig. Det var da jeg fant ut at dette måtte inn i en manual, hvor jeg kunne ha enkel tilgang til prosesser og veiledninger for små og store oppgaver, ting jeg gjør ofte eller sjeldent, som jeg bare kan kikke på hvis det trengs. Det er helt supert å ha en slik manual (også kalt SOP, Standard Operating Procedure), for ikke bare har man veiledningen dersom man trenger den, men det gjør at jeg slipper å bruke energi på å bekymre meg over hva som kan skje. Jeg trenger ikke tenke noe på det forutenom når jeg trenger det. Og et pluss er at det er lett å gi oppgaven videre, dersom jeg bestemmer meg for å ansette eller leie inn noen som kan hjelpe meg med businessen.
En lansering uten oppvarming
En gang tenkte jeg at jeg skulle “jukse” litt på en lansering. Det var første lansering av et kurs, og vi ville bare ha inn noen få påmeldte som kunne være med på en første runde for å teste det ut. Kunden min hadde dyp kunnskap om temaet kurset skulle handle om, men bedriften var ny og hun hadde kanskje 50 følgere på Instagram og 20 på e-postlisten. Vi var optimistiske og tenkte at vi kom til å få nok påmeldte til kurset, fra følgerne abonnentene hun hadde, og hoppet over viktige steg som å bygge relasjoner med abonnentene på e-postlisten og varme opp følgerne. Og hva ble resultatet? Ingen salg.
Vi avbrøt lanseringen, og jeg var glad for lærdommen. Jeg hadde vært med på millionlanseringer tidligere og visste at de krevde mye forberedelser og jobb å stå i en lansering. Og dette ble en bekreftelse på at alt det arbeidet jeg hadde gjort tidligere, ikke hadde vært bortkastet arbeid. Vi lagde en plan for å varme opp følgerne og forsterke budskapet før neste lansering. Denne gangen lyktes vi, og jeg lagde en prosess som jeg kunne bruke som grunnlag for fremtidige lanseringer.
Fra skamfull til smart
Tidligere følte jeg meg så skamfull hver gang jeg gjorde en feil (og spesielt hvis jeg gjorde det på oppdrag fra noen andre). Jeg følte at andre dømte meg og kun så feilgrepet mitt, ikke styrkene mine. Jeg ble selvkritisk og ville helst bare synke ned i jorden.
Nå som jeg er min egen sjef, er det opp til meg å påpeke feilene mine. Når jeg gjør feil, går det utover meg selv. Og hvis det går utover kunden min, går det også utover meg. I starten føltes det vanskelig å stå alene uten en sjef eller kollegaer med mer erfaring å støtte meg til.
Men akkurat det har lært meg at feilene jeg gjør, er med på å vise meg riktig vei. Jeg har innsett at jeg ikke bare må tåle å feile, men at det er både en nødvendighet og smart å feile for i det hele tatt å komme seg fremover og på riktig vei. Hvis jeg blir for redd for å feile, kommer jeg ingen vei og blir stående fast. Så nå ser jeg på feilene mine som en mulighet til å justere, prøve igjen og komme nærmere målet.
Så min oppfordring er: våg å prøve, våg å feile og stol på at feilene leder deg fremover og på riktig vei. Å bygge en digital business handler ikke bare om å finne den riktige strategien, men om å la feilene vise vei til suksess som føles ekte og bærekraftig.
Hold deg oppdatert på nyheter og trender.
Meld deg på nyhetsbrevet og få de siste oppdateringer rett i innboksen din.
Vi hater spam og kommer ALDRI til å selge dine opplysninger.